
Lederweekend i Söderåsen national park
Der findes mange måder at tilbringe en weekend på – men for ti eventyrlystne spejderledere gik turen denne gang over sundet til den svenske perle Söderåsen Nationalpark. Søndag eftermiddag ankom holdet, klar til at bytte e-mails og elnet ud med knitrende bål og våde sokker.
Med tre kanoer proppet med udstyr blev en del af gruppen sendt afsted ad søvejen – mens de mere vandrelystne begav sig ud på en god bid af Skåneleden. Destinationen: en lejrplads gemt mellem skov og sø.
Da alle var samlet igen, gik aftenen med klassikere som "at slå lejr i begyndende mørke" og "en god røverhistorie eller tre" omkring bålet. Den svenske stilhed blev brudt af latter og småsnak, mens ilden slikkede op mod stjernerne.
Lørdag morgen startede som enhver spejders-drøm: Scrambled eggs og bacon – det nærmest officielle morgenmåltid for voksne i vildmarken. Så blev dagen sat i gang: Nogle sprang i kanoerne og padlede ud i det blå, mens andre trak i støvlerne og vandrede af sted ad slyngede stier og bløde mosbeklædte bakker (nogle mere lodrette end andre).
Frokosten var klassisk og velsmurt – sandwiches, lavet på stedet og nydt under åben himmel. Men ingen weekendtur uden lidt eksperimentel overlevelsesteknik – så efter frokost blev det tid til det famøse ildbor. Det, man i daglig tale kalder “det der med at tænde ild med en pind og en bue”. Det lykkedes for nogen, mens andre blev mindet om, hvorfor tændstikker blev opfundet.
Aftensmaden blev til gengæld en gastronomisk tour de force. Menuen: Kylling over bål. Hver to-personersgruppe fik en fugl og frie tøjler. Resultatet? Alt fra rotisseri-kylling på pind, til friturestegt udbenet hel kylling og endda en ølbraseret version, der nær havde kvalificeret sig til en michelinstjerne (elelr et michelin-mærke når nu det er i spejderreg) – hvis der altså havde været dommere til stede, men der er ikke engang rester de ville kunne bruge til bedømmelse.
Endnu en aften – endnu et bål – og endnu mere hygge.
Søndag morgen rundede det hele smukt af med huevos rancheros (ja, det er så godt som det lyder), før lejren stille og roligt blev pakket sammen. Alt udstyr blev sejlet tilbage til bilerne i det pureste sejlvejr – som om naturen selv takkede for besøget.
Hele denne velkoordinerede udflugt blev styret med sikker hånd af Karsten, weekendens ekspeditionsleder, ildsjæl og logistikchef i ét.
Kort sagt: en tur fyldt med natur, mad, bål og den slags fællesskab, der kun opstår, når man samler ti spejderledere midt i Sveriges skove – og giver dem en kylling eller fire.