Tips og Triks (Diverse vejledninger)

Tips og Triks (Diverse vejledninger)

Introduktion

 

Dette er en vejledning i at pakke en spejdertaske til en uges sommerlejr. Hertil følger også en vejledning i at skære ned på mængden af ting i tasken - man behøver f.eks. Ikke have 7 par underbukser med til 4 dages lejr, hvis man er mini-spejder.

 

Det første man skal have styr på er selve tasken.

Tasken skal passe til størrelsen på brugeren - en 8-årig minispejder skal f.eks. Ikke have en 65 liters rygsæk, man skal selv kunne gå med sin rygsæk. Der ud over SKAL der være tale om en rygsæk - man kan ikke gå 5 kilometer i kuperet teræn med en trolley eller sportstaske. Alt skal kunne være i og på tasken og barnet skal selv kunne pakke den igen (eventuelt med en smule hjælp).

Så kort sagt skal der være tale om en rygsæk som passer til brugeren (en ca 45 liters taske passer til næsten alle brugere).

Det er en god idé, hvis der er mulighed for at spænde ting på ydersiden af tasken - dette værende sig et liggeunderlag eller andet der fylder meget.

 

Når man har fundet sig en taske, skal den selvfølgelig pakkes. Pakningen til en lejr kan groft sagt deles op i 5 kategorier, som er enkeltvis beskrevet herunder: Søvn, hygiejne, mad, tøj og udstyr.

 

Hvad skal pakkes?

 

Søvn: 

Liggeunderlag 

Dette kan være et oppusteligt liggeunderlag eller et skumliggeunderlag, men mange liggeunderlag fylder meget i sammenpakket tilstand, er dette tilfældet, kan det med fordel spændes uden på tasken 

Luftmadras kan IKKE erstatte liggeunderlag, de fylder for meget.  

Sovepose 

Den største synder når det kommer til at tage pladsen i tasken. Der er desværre ikke meget at gøre her. Som en start kan man med fordel placere soveposen nederst i tasken, hvor der også er et rum dertil. Den kan i tilfælde af pladsmangel spændes udenpå tasken, men dette er ikke holdbart i tilfælde af regn. 

Man kan efter nogle år som spejder eventuelt investere i en sommersovepose og en god lagenpose - Denne metode kræver dog, at man har øvet sig lidt i at sove med en lagenpose i soveposen da det er lidt svært i starten. Denne metode med en sommersovepose og en lagenpose fylder mindre i tasken uden at man skal investere i en dyr dunsovepose 

Hovedpude 

Hovedpuder er rare, men fylder en del. Man kan for at spare plads med fordel øve sig i at bruge sit tøj som hovedpude. Hvis man stopper det tøj man skal have på den følgende dag ned i sovepose-etuiet, fungerer dette som en ganske udmærket hovedpude, og man har styr på det tøj man skal bruge dagen derpå.  

Der kan også købes oppustelige hovedpuder i fx spejdersport.  

Sovebamse 

En lille sovebamse kan være med til at gøre nætterne nemmere for børnene, og kan derfor være en fordel  

Lygte 

Pandelygter er smarte da de holder ens hænder fri! Ikke dermed sagt, at en almen håndholdt lygte ikke er smart, den har bare andre fordele. 

Evt. medbring 1 pandelygte og 1 alm lille lygte. 

 

Hygiejne: 

Tandbørste og evt. etui  

Tandpasta 

Håndklæde 

Man behøver ikke et kæmpestort håndklæde, det handler om at spare på pladsen. 

Shampoo 

Shampoo kan sagtens erstatte krops-sæbe, i hvert fald når man er på lejr, der er derfor ingen grund til at tage begge ting med, det vejer og fylder bare. Sandheden er, at børnene ikke går i bad hver aften, så derfor kan en lille flaske shampoo med fordel bruges. 

 

 

 

Mad: 

Spisegrej 

Der findes mange forskellige spisesæt der kan bruges, men en dyb tallerken (kan også bruges som flad tallerken til aftensmad), en kop, en kniv og gaffel og en ske er det der er vigtigst.  

Pose til Spisegrej 

Det bedste råd der findes, er at have en personlig pose til sit spisegrej, eller i hvert fald en pose med navn, hvor det kan opbevares efter det er blevet vasket op.  

Spisegrej forsvinder nemt på en lejr, da vi alle har sådan noget med, derfor er tydeligt navn på alle ting, og en pose til grejet efter vask, en stor fordel  

Viskestykker 

Vi skal have tørret ting af når de er vasket op, og for at hjælpe hinanden har alle 2 viskestykker med - gamle slidte viskestykker er at foretrække da de så kan smides ud efter lejren, så slipper man også for at slæbe det med hjem. 

Hvis man dog har sine viskestykker meget kært og meget gerne vil have dem med hjem igen, så er tydeligt navn meget vigtigt  

Drikkedunk 

Når vi skal ud på små turer er det super vigtigt med en drikkedunk. 

Evt. frokost til ankomst dag 

 

 

Tøj: 

Alle håber at folk skifter tøj på en spejderlejr, og det viser sig hver gang, at man ikke bruger alt det tøj man slæber med 

 

T-shirt 

En T-shirt kan sagtens bruges 1-2 dage uden problemer, så til 4 dages lejr er 3/4 T-shirts nok, til 10 dages lejr er 6/7 T-shirts nok. Man behøver i hvert fald ikke pakke en ny T-shirt til hver dag, det fylder. 

Drenge har det med at bruge T-shirts flere dage end piger, og derfor kan der nemt pakkes 1 mindre, så er der mere plads i tasken 

Trøje 

Uniformen er i sig selv en trøje der bruges for det meste, men en varm trøje er god at have med sig. Dette kan være en fleece eller lignede - denne er også super god som hovedpude. 

Jakke 

Der er ingen grund til at have mere end en jakke med, så længe den jakke er vind og vandtæt - så en regnjakke er her guld værd (vi skal være ude hele ugen) 

 

Underbukser 

Der er lidt splittet meninger omkring hvor mange underbukser man bruger på 1 uges lejr. Nogle bruger de samme hele ugen, mens andre skifter hver dag. Vi anbefaler at medbringe et par pr. dag evt. 1 ekstra par, så burde der være nok 

Bukser 

2-3 par bukser er nok, evt. 1-2 par shorts og 1-2 par lange bukser 

Regntøj 

Regntøj bør pakkes hvis vejrudsigten melder om regn, en regnjakke kan nemt erstatte en alm. jakke 

Strømper 

Strømper bør skiftes dagligt, så derfor pak et par strømper pr. dag evt. 1 ekstra par 

De bliver sikkert ikke brugt, men så er der også ekstra hvis nu der er et par der bliver våde. 

Sko 

Alm. Sko man går godt i. Der bliver gået rigtig meget så en sommerlejr så derfor er det vigtigt at det ikke er et par helt nye der sidder og gnaver i foden. Det skal også være sko der må blive lidt beskidte.  

Gummistøvler 

Gummistøvler er en god ting at pakke. Græsset kan nemt være lidt vådt om morgen og så er de desuden meget hurtige at trække i, hvis man nu skal op og nat-tisse. Et par vandtætte sko kan evt. erstatte gummistøvler. 

Gummistøvler er IKKE gode at gå i, så der skal alm. Sko med også.  

 

Udstyr: 

Spejderuniform 

Husk Uniformen 

Spejdertørklæde 

Husk Tørklædet, det er det der gør, at andre kan hjælpe en med at finde ens gruppe igen, hvis man skulle man gå hen og blive væk. 

Kniv 

Hvis de har knivbevis, må egen dolk gerne medbringes, men skal tages af når der leges. 

En lille tur taske 

Skal helst kunne pakkes ned - kan f.eks. være en gammeldags idræts-rygsæk. 

Andre ting man gerne vil have med 

Fx et spil kort eller en lille tennisbold.  

 

Tips og tricks 

Skriv navn på alting, det gør det lettere for børnene at finde ud af hvem der ejer hvad og det gør det lettere for lederne at hjælpe - der er altid en der har det samme liggeunderlag eller det samme spisegrej som en selv. 

Sørg for at barnet selv kan pakke tasken og selv kan finde tingene. Man kan som forældre f.eks. finde de ting frem barnet skal have med, og så selv lade barnet pakke tasken under vejledning fra forældrenes side. 

Mærkernes placering på uniformen

For at se, hvor mærkerne skal placeres på uniformen, følg da nedenstående link til DDS' egen vejledning.

https://dds.dk/artikel/uniformsvejledning-og-placering-af-maerker