Tips og Triks (Diverse vejledninger)

Tips og Triks (Diverse vejledninger)

Introduktion

 

Dette er en vejledning i at pakke en spejdertaske til en uges sommerlejr. Hertil følger også en vejledning i at skære ned på mængden af ting i tasken - man behøver f.eks. Ikke have 7 par underbukser med til 4 dages lejr, hvis man er mini-spejder.

 

Det første man skal have styr på er selve tasken.

Tasken skal passe til størrelsen på brugeren - en 8-årig minispejder skal f.eks. Ikke have en 65 liters rygsæk, man skal selv kunne gå med sin rygsæk. Der ud over SKAL der være tale om en rygsæk - man kan ikke gå 5 kilometer i kuperet teræn med en trolley eller sportstaske. Alt skal kunne være i og på tasken og barnet skal selv kunne pakke den igen (eventuelt med en smule hjælp).

Så kort sagt skal der være tale om en rygsæk som passer til brugeren (en ca 45 liters taske passer til næsten alle brugere).

Det er en god idé, hvis der er mulighed for at spænde ting på ydersiden af tasken - dette værende sig et liggeunderlag eller andet der fylder meget.

 

Når man har fundet sig en taske, skal den selvfølgelig pakkes. Pakningen til en lejr kan groft sagt deles op i 5 kategorier, som er enkeltvis beskrevet herunder: Søvn, hygiejne, mad, tøj og udstyr.

 

Hvad skal pakkes?

 

Søvn

Liggeunderlag

Dette kan være et oppusteligt liggeunderlag eller et skumliggeunderlag, men mange liggeunderlag fylder meget i sammenpakket tilstand, er dette tilfældet, kan det med fordel spændes uden på tasken på undersiden.

Sovepose

Den største synder når det kommer til at tage pladsen i tasken. Der er desværre ikke meget at gøre her. Man kan eventuelt investerer i en sommersovepose og en god lagenpose (personligt vil jeg foreslå en Reactor Thermo lagenpose fra sea to summit) - Denne metode kræver dog, at man har øvet sig lidt i at sove med en lagenpose i soveposen da det er lidt af en kunstart nogle gange. Denne metode med en sommersovepose og en lagenpose fylder mindre i tasken uden at man skal investerer i en 4000 DKK komprimerbar dunsovepose.

Hovedpude

Hovedpuder er rare, men fylder igen en del. Man kan for at spare plads med fordel øve sig i at bruge sit tøj som hovedpude. Hvis man stopper det tøj man skal have på den følgende dag ned i sovepose-etuiet fungerer dette som en ganske udmærket hovedpude, og man har styr på det tøj man skal bruge dagen derpå.

Sovebamse

Lille sovebamse fylder mindre end en stor sovebamse, ikke meget andet at sige her.

Lygte

Pandelygter er smarte da de holder ens hænder fri! Ikke dermed sagt, at en almen håndholdt lygte ikke er smart, den har bare andre fordele.

 

Hygiejne

Tandbørste

Tandpasta

Håndklæde

Man behøver ikke et kæmpe stort håndklæde, det handler om at spare på pladsen

Shampoo

Shampoo kan sagtens erstatte shower gell/dusch/krops-sæbe (kært barn har mange navne), i hvert fald når man er på lejr, der er derfor ingen grund ti lat tage begge ting med, det vejer og fylder bare. Og lige meget, hvor meget i håber at jeres barn går i bad på en sådan her tur, så er dette for flertallet ikke tilfældet, så der er ingen grund til at have 300 ml shampoo med, en lille mængde er nok

 

Mad

Spisegrej

Der findes en masse smarte set, men det handler i bund og grund bare om at have en dyb tallerken (en flad tallerken er ikke skide god til morgenmad), en kop, en kniv, en gaffel og en ske.

Pose til Spisegrej

Det bedste råd der findes er, at have en personlig pose til sit spisegrej, hvor det kan opbevares efter det er blevet vasket op.

Det der forsvinder mest på en lejr grundet, at man ikke har styr på sine ting er bestik. En pose til alt ens spisegrej kan løse dette problem

Viskestykker

Vi skal have tørret ting af når de er vasket op, og for at hjælpe hinanden har alle 2 viskestykker med - gamle slidte viskestykker er at foretrække da det er en spejderlejr og ting en gang i mellem går i stykker.

Drikkedunk

Monster vigtig til småture

Frokost

 

 

Tøj

Alle håber at folk skifter tøj på en spejderlejr, og det viser sig hver gang, at man bruger 2 sæt tøj

T-shirt

En T-shirt kan sagtens bruges 2-3 dage uden problemer, så til 4 dages lejr er 2 T-shirts nok, til 10 dages lejr er 4 T-shirts nok. Man behøver i hvert fald ikke pakke en ny T-shirt til hver dag, det fylder.

Trøje

Uniformen er i sig selv en trøje der bruges for det meste, men en varm trøje er god at have med sig. Dette kan være en flis eller dets lige - denne er også super god som hovedpude.

Jakke

Der er ingen grund til at have mere end en jakke med, så længe den jakke er vind og vandtæt - så en regnjakke er her guld værd (vi skal være ude hele ugen)

Underbukser

Underbukser holder 2-3 dage (i nogles tilfælde en hel uge) så her gælder det samme som for t-shirts.

Bukser

2-3 par bukser er nok

Regnbukser

Det regner 182 af årets dage her i Danmark

Sokker

Sokker bør skiftes dagligt, men kan efter en dages pause og luftning kan de bruges igen. Derfor 1 par sokker for hver 2 dages tur. Altså 4 dages tur = 2 par sokker, 8 dages tur = 4 par sokker.

Sko

Sko man kan gå i. kun 1 par, gummistøvlerne fungerer som andet par.

Gummistøvler

Det regner 182 af årets dage her i Danmark

 

Udstyr

Spejderskjorte

Husk Uniformen

Spejdertørklæde

Husk Tørklædet, det er det der gør, at andre kan hjælpe en med at finde ens gruppe igen skulle man gå hen og blive væk.

Kniv

En lille tur taske

Skal helst kunne pakkes ned - kan f.eks. være en gammeldags idræts-rygsæk.

Andre ting man gerne vil have med

 

Tips og tricks

Skriv navn på alting, det gør det lettere for børnene at finde ud af hvem der ejer hvad og det gør det lettere for lederne at hjælpe - der er altid en der har det samme liggeunderlag eller det samme spisegrej som en selv.

Sørg for at barnet selv kan pakke tasken og selv kan finde tingene. Man kan som forældre f.eks. finde de ting frem barnet skal have med, og så selv lade barnet pakke tasken under vejledning fra forældrenes side.

 

 

 

Mærkernes placering på uniformen

For at se, hvor mærkerne skal placeres på uniformen, følg da nedenstående link til DDS' egen vejledning.

https://dds.dk/artikel/uniformsvejledning-og-placering-af-maerker